Geotkaniny

Płaskie wyroby zbudowane z włókien, tasiemek lub pasm, o regularnej, gęstej strukturze tkanej w układzie wątek-osnowa.
Tkana struktura materiału powoduje, że posiada on znacznie mniejsze wydłużalności, niż geowłókniny, osiąga też wyższe wytrzymałości na zerwanie, zaś współpraca geotkaniny i gruntu polega na uaktywnieniu sił tarcia pomiędzy nimi.
Znacznie gorsze natomiast w porównaniu z geowłókninami są własności filtracyjne i drenażowe geotkanin.
Geotkaniny stosowane są zatem głównie do wzmocnienia i separacji gruntów drobnoziarnistych tam, gdzie istotniejsze są wskaźniki mechaniczne niż hydrauliczne.
Najczęściej stosowane surowce do produkcji geotkanin to polipropylen lub poliester.
Włókna poliestrowe są nieco droższe, jednak posiadają korzystniejsze wskaźniki pełzania (odkształcenia pod obciążeniem w długim okresie czasu), wskutek czego są wskazane do stosowania w budowlach o przewidywanym znacznym okresie użytkowania.
Pamiętajmy:

  • geotkaniny spełniają dobrze swą rolę tam, gdzie dominującą funkcją jest wzmocnienie gruntu
  • geotkaniny mają zwiększoną podatność na uszkodzenie w trakcie wbudowania (z uwagi na mniejsze niż w przypadku włóknin wydłużalności), stąd konieczność szczególnie starannego przygotowania podłoża przy ich stosowaniu)
  • we wszystkich przypadkach, gdzie istotna jest funkcja filtracyjna geosyntetyku i jego odporność na kolmatację ("zatykanie" cząstkami gruntu i w efekcie tworzenia membrany zamiast filtru), należy rozważyć, czy nie właściwszym od geotkaniny jest zastosowanie geowłókniny. Dotyczy to zwłaszcza budownictwa wodnego.
  • geotkaniny mogą być "jednokierunkowe" (różne parametry mechaniczne w różnych kierunkach), stosowane do zbrojenia gruntu w ścianach oporowych i skarpach oraz "dwukierunkowe" (takie same parametry mechaniczne w obu kierunkach) przeznaczone do wzmocnienia gruntu w podbudowach konstrukcji.

 

© Budownictwo-w, Gdańsk ul. Kielnieńska 138, tel. (58) 552 75 97

Projekt & Wykonanie TASSEL

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. o cookies